Aspekty prawne związane ze stosowaniem substancji słodzących, w tym polioli - Ciekańska, Agnieszka; Lesiów, Tomasz (Legal aspects related to the use of sweeteners including polyols, 2020)
Słodki smak jest jednym z pięciu podstawowych, obok kwaśnego, gorzkiego, słonego i umami. Towarzyszy nam już od pierwszych dni życia, ponieważ w mleku matki obecna jest laktoza. Nadmierne spożycie węglowodanów ma jednak negatywny wpływ na zdrowie. Skłania to konsumentów do wyboru substancji słodzących i produktów, w których są one zawarte. W pracy przedstawiono substancje słodzące, ze szczególnym uwzględnieniem polioli, w świetle aktualnej wiedzy i aspektów prawnych. Omówiono warunki stosowania, podział, kwestie dotyczące bezpieczeństwa spożycia, intensywności słodzenia, etykietowania produktów, do których zostały dodane oraz podatku cukrowego wprowadzonego od stycznia 2021 roku. Wspomniano również o naturalnej zawartości polioli w żywności oraz ich wpływie na zdrowie. Są to substancje dobrze przebadane i bezpieczne. Mają działanie prebiotyczne, nie powodują próchnicy, ich wartość energetyczna, indeks insulinowy oraz glikemiczny są niższe niż w odniesieniu do sacharozy. Warto więc włączyć je do swojej diety.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2020, Nr 36, s. 27-56
Keywords: substancje słodzące; poliole; bezpieczeństwo spożycia; podatek cukrowy; zawartość w żywności; wpływ na zdrowie; sweeteners; polyols; safety of consumption; sugar tax; content in food; health effects