Metody analizy sygnału EEG ukierunkowane na wykrywanie bezdechu sennego - Prucnal, Monika (Methods for EEG signalanalysis aimed at sleep apnea detection, 2021)
Badania zaproponowane w niniejszej rozprawie dotyczą analizy jednokanałowego sygnału EEG w celu detekcji epok normalnego oddychania i bezdechu sennego oraz jego typu: obturacyjnego (OSA) lub centralnego (CSA). Celem pracy było zaproponowanie procedury przetwarzania jednokanałowego sygnału EEG z zapisu całonocnego, która zmaksymalizuje dokładność zarówno automatycznego rozróżniania pomiędzy epokami z okresu bezdechu sennego i normalnego oddychania, jak i różnicowanie typów bezdechu.
Keywords: analiza danych pomiarowych; elektroencefalografia; bezdech senny; przetwarzanie sygnałów biomedycznych; metody ekstrakcji i selekcji cech; uczenie maszynowe; automatyczne wspomaganie decyzji medycznych