Badania nad iniekcyjnym nawadnianiemwybranych roślin uprawnych - Walczak Amadeusz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2021)
Pierwszy cel pracy obejmował zagadnienia związane z wyborem optymalnegowskaźnika efektywności nawadniania. Uznano, że najlepszym wskaźnikiem jest WUE,który określa związek pomiędzy plonem a zużyciem wody na cele nawodnieniowe. W niniejszej pracy określono również dwiema metodamiintensywność ewaporacji w warunkach iniekcyjnego nawadniania. W pierwszejmetodzie danymi wejściowymi są parametry iniekcyjnego nawadniania − dawka wodyoraz głębokość jej aplikacji.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: efektywność nawadniania; ewaporacja; iniekcyjne nawadnianie; SWOT; technika TDR; wilgotność objętościowa gleby