Analiza regulacji metabolizmu cukrów i glicerolu u drożdży Yarrowia lipolytica - Hapeta Piotr (The analysis of sugar and glycerol metabolism in the yeast Yarrowia lipolytica, 2021)
W niniejszej rozprawiedoktorskiej analizowano zjawisko preferencyjnego wykorzystania glicerolu względem glukozy przezY. lipolytica, rozważano wpływ glicerolu i glukozy, a także dostępności azotu na globalną ekspresjęgenów, badano wpływ interakcji występujących pomiędzy transporterami heksoz (Yht) a heksokinaząna preferencyjne wykorzystanie glukozy względem fruktozy oraz charakteryzowano heksokinazęY. lipolytica i określano wpływ jej unikalnej struktury przestrzennej na metabolizm i jego regulację.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: heksokinaza; glicerol; glukoza; RNASeq; erytrytol