Znaczenie audytu w autoryzowaniu transakcji bankowych – studium przypadku - Wiszniowski, Edward (The importance of audit in the authorization of bank transactions – a case study, 2021)
Oszustwa wewnętrzne, w szczególności defraudacja środków pieniężnych dokonywana przez niektórych księgowych, stanowią jedno z najgroźniejszych przestępstw gospodarczych, ponieważ nie tylko są to działania wymierzone przeciwko mieniu przedsiębiorstw, ale stanowią nadużycie zaufania oraz skutkują nierzetelnym prowadzeniem ksiąg rachunkowych. Celem artykułu jest przedstawienie możliwości nawet długookresowego i niezauważalnego przywłaszczania środków pieniężnych przez osoby uprawnione do realizacji przelewów bankowych, zapobiegania tego rodzaju defraudacji oraz znaczenia audytu i kontroli wewnętrznej w tym zakresie. Cel ten zrealizowano m.in. poprzez pozytywną weryfikację tezy wskazującej, że w obecnych uwarunkowaniach prawnych rozdzielenie kompetencji przygotowania i zatwierdzania przelewów bankowych, a także sprawny audyt i kontrola wewnętrzna są w stanie ograniczyć sprzeniewierzenie środków pieniężnych przy realizacji przelewu bankowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 4, s. 144-157
Keywords: defraudacja; nadużycia finansowe; przelew bankowy; audyt wewnętrzny; embezzlement; fraud; wire transfer; internal audit