Efektywność techniczna i zmiany produktywności polskiego rolnictwa w latach 1999-2018 - Świtłyk, Michał; Niburski, Rafał (Technical efficiency and changes in the productivity of Polish agriculture in 1999-2018, 2021)
Celem pracy było zbadanie poziomu efektywności technicznej oraz zmian produktywności i ich źródeł w polskim rolnictwie w latach 1999-2018. W badaniach posłużono się metodą DEA i opracowanym na jej podstawie indeksem produktywności całkowitej Färe-Primonta. Przeciętna wielkość współczynników efektywności technicznej w badanym okresie była wysoka. Wahała się ona od 94,3% (2000 r.) do 99,7% (2012 r.), przeciętna zmiana wielkości indeksu produktywności całkowitej Färe-Primonta wynosiła zaś 1,615, co oznacza jego średnioroczny wzrost o 3,1%. Głównym źródłem tych zmian był postęp technologiczny, który wynosił średnio 11,3% rocznie, natomiast spadek efektywności w tym czasie wynosił średnio 1,3% rocznie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 4, s. 111-128
Keywords: rolnictwo; efektywność techniczna; produktywność; indeks Färe-Primonta; agriculture; technical efficiency; productivity; Färe-Primont index