Dysproporcje regionalne w rozwoju społeczno-gospodarczym w Polsce w latach 2009-2017 - Kraska, Ewa; Kot, Janusz (Regional disparities in the socio-economic development in Poland in the years 2009-2017, 2021)
Dysproporcje regionalne są przedmiotem działań w ramach polityki regionalnej prowadzonej na szczeblu krajowym i Unii Europejskiej. Celem polityki regionalnej obu szczebli jest ich zmniejszenie w zakresie rozwoju społeczno-gospodarczego. W Polsce występują znaczące dysproporcje regionalne, głównie między województwami Polski Wschodniej a pozostałymi regionami w kraju. Celem artykułu było przedstawienie zróżnicowań regionalnych w Polsce w latach 2009-2017 w odniesieniu do wybranych aspektów rozwoju regionalnego oraz polityki regionalnej UE i Polski. W celu zobrazowania dysproporcji regionalnych zbudowano syntetyczny wskaźnik poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego regionów, według którego podzielono regiony na trzy kategorie: regiony o niskim poziomie rozwoju, regiony rozwijające się i regiony rozwinięte. Dodatkowo przeprowadzono analizę stanu zasobów endogenicznych w ujęciu statycznym i dynamicznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 4, s. 94-110
Keywords: dysproporcje regionalne; regiony problemowe; rozwój regionalny; regional disparities; problem regions; regional development