Synteza i biotransformacje wybranych związków flawonoidowych - Łużny Mateusz (Synthesis and biotransformations of selected flavonoid compounds, 2021)
Celem pracy była synteza nowych, oraz występujących w niewielkich ilościach w roślinach leczniczych, związków flawonoidowych – głównie zawierających podstawnik metoksylowy oraz określenie zdolności katalitycznych wybranychmikroorganizmów – niekonwencjonalnych szczepów drożdży oraz entomopatogennych grzybów strzępkowych do biotransformacji tych związków.
Keywords: biotransformacje; flawony; chalkony; dihydrochalkony; glukopiranozyloflawony; entomopatogenne grzyby strzępkowe; drożdże niekonwencjonalne