Instrumenty polityki podatkowej przedsiębiorstwa - Poszwa, Michał (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2001)
Przedmiotem pracy jest analiza instrumentów polityki podatkowej przedsiębiorstwa, ich znaczenia w formułowaniu oraz urzeczywistnianiu jego strategii oraz w zarządzaniu operatywnym. Istnienie parametrycznych rozwiązań w ramach współczesnych systemów podatkowych stwarza warunki do realizacji przez przedsiębiorstwa działań zmierzających do minimalizacji ciężaru podatkowego. Działania te stanowią treść polityki podatkowej przedsiębiorstwa. Ciężar podatkowy, określony przez dwa strumienie wydatków: płatności podatkowe oraz wydatki administracyjne i zarządcze, może być kształtowany poprzez zastosowanie praw wyboru, najogólniej dotyczących sposobu realizacji obowiązku podatkowego. Prawa wyboru wraz z procedurami analityczno-decyzyjnymi tworzą instrumentarium polityki podatkowej przedsiębiorstwa. Jego zastosowanie wymaga zaś właściwego zasilania w informacje, przede wszystkim ekonomiczne, pochodzące głównie z systemu rachunkowości przedsiębiorstwa. Minimalizacja ciężaru podatkowego odbywa się poprzez zastosowanie instrumentów polityki podatkowej przy podejmowaniu decyzji dotyczących określenia formy prawnej i miejsca prowadzenia działalności, a także podejmowania i sposobu realizacji inwestycji, wyboru formy finansowania, realizacji funkcji logistycznych i polityki zatrudnienia w przedsiębiorstwie.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2001, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: polityka podatkowa; rachunkowość zarządcza