Pozyskiwanie informacji z wielopoziomowych rozproszonych zasobów informacyjnych obiektu gospodarczego - Jasiulewicz, Lidia (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2001)
Praca opiera się na badaniach teoretycznych i praktycznych przeprowadzonych w pięciu typach obiektów gospodarczych różniących się liczbą pracowników, strukturą organizacyjną, typem więzi, rozproszeniem zasobów informacyjnych, ale prowadzących podobny typ działalności gospodarczej. W pracy udowodniono tezę pracy, która dotyczyła dobrania metod i narzędzi pozyskiwania informacji z rozproszonych zasobów informacyjnych obiektu gospodarczego tak, aby zwiększyła się sprawność funkcjonowania systemu informacyjnego zarządzania obiektu gospodarczego. Dzięki tak sformułowanej tezie można było osiagnąć cel pracy, który polegał miedzy innymi na zbudowaniu modelu pozyskiwania informacji z rozproszonych zasobów informacyjnych, w którym będzie się brało pod uwagę szczeble zarządzania, ich potrzeby informacyjne, narzędzia systemowe, platformy sieciowe i informacje wynikowe. Za pomocą badań teoretycznych i praktycznych udowodniono, że model ten pozwala usprawnić funkcjonowanie systemu informacyjnego.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2001, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: informacja dla zarządzania; zarządzanie zasobami ludzkimi; pozyskiwanie informacji z dokumentów tekstowych; system informacyjny; system rozproszony; system wyszukiwania informacji