Wykorzystanie metod radiograficznych i tomografii komputerowej w ocenie zmian dysplastycznych stawu biodrowego u psów wraz z analizą polimorfizmu genu CTBP2 jako markera genetycznego w dysplazj - Juźwiak Łukasz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2021)
Celem pracy było: 1. Ocena zmian dysplastycznych stawów biodrowych owczarków niemieckich, golden retrieverów oraz labrador retrieverów w wieku od 3 do 15 miesięcy. 2. Określenie częstości występowania i nasilenia zmian dysplastycznych i wtórnych zmian zwyrodnieniowych. 3. Porównanie czułości pomiaru DLS score w tomografii komputerowej oraz indeksu wiotkości w badaniu dynamicznym i kąta Norberga w radiografii klasycznej. 4. Porównanie przydatności tomografii komputerowej i radiografii cyfrowej do wykrywania wczesnych zmian dysplastycznych. 5. Ocena przydatności wybranych polimorfizmów genu CTBP2 i genu FBN2 oraz ich związku z rozwojem dysplazji biodrowej.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: dysplazja biodrowa; TK; RTG; CTBP2