CFD modelling of the gasification process of solid fuels - Mularski, Jakub (Modelowanie CFD procesu zgazowania paliw stałych, 2021)
Rozprawa doktorska składa się z 7 rozdziałów. Rozdział 1 - wprowadzenie dotyczy uzasadnienia naukowego problemu, który postanowiono zgłębić. Rozdział 2 dotyczy przeglądu literaturowego w kontekście modelowania procesów odgazowania, fazy gazowej oraz reakcji powierzchniowych będących kluczowymi pod-procesami w całym zgazowaniu. W podrozdziale 2.1 przedstawiony jest także cel i zakres rozprawy doktorskiej. Rozdział 3 przedstawia dokładny opis zastosowanego modelu CFD, który pozwolił zasymulować proces zgazowania strumieniowego węgla. Rozdział 4 przedstawia procedurę optymalizacyjną odgazowania, zastosowaną w celu poprawy dokładności symulacji CFD. Rozdział 5 dotyczy badań nad fazą gazową gdzie analizowane były modele, które najdokładniej odwzorowują proces zgazowania. Rozdział 6 opisuje procedurę optymalizacyjną konwersji koksu, zastosowaną również w celu poprawy dokładności symulacji. Rozdział 7 przedstawia wnioski.
Keywords: CFD; zgazowanie; reaktor strumieniowy; entrained flow reactor; coal gasification