System informacji marketingowej na potrzeby badania konkurencji banku - Woźniewska, Grażyna Teresa (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Potrzeby informacyjne marketingu bankowego powodują konieczność budowy systemu informacji marketingowej. Najistotniejszą częścią tego systemu jest podsystem tworzony na potrzeby badania konkurencji. Głównym celem pracy było zaprezentowanie sposobu konstrukcji takiego systemu w postaci wieloetapowej procedury. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Pierwszy poświęcono specyfice marketningu bankowego i definicji systemu informacji marketingowej. W rozdziale drugim przedstawiono problemy związane z gromadzeniem danych marketingowych oraz technologiami informatycznymi wykorzystywanymi w tym procesie. Rozdział trzeci poświęcono analizie konkurencji w bankowości. W rozdziale czwartym przedstawiono wybrane metody analizy konkurencji banku. W ostatnim, piątym rozdziale przedstawiono własną procedurę konstrukcji SIM na potrzeby badania konkurencji banku.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: informacja ekonomiczna; marketing bankowy; konkurencja