Rewaloryzacja zasobów mieszkaniowych w nowych uwarunkowaniach systemowych - Jasak, Stanisław (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Dokonując oceny znaczenia systemowego oddziaływania instrumentów polityki mieszkaniowej państwa i samorządów gminnych w zakresie zaspakajania potrzeb mieszkaniowych społeczności lokalnych, autor uznał, że rewaloryzacja istniejących, zdekapitalizowanych zasobów mieszkaniowych stanowi nie tylko konieczność zachowania dotychczasowej ich ilości, ale stwarza szansę podniesienia ich standardu. Proces ten stanowi również ważny czynnik dynamizujący rozwój miasta i umożliwia zmianę jego struktury funkcjonalnej. Pracę wypełnia szereg ocen uwarunkowań i barier hamujących realizację procesów rewaloryzacyjnych miast. W konsekwencji powstał algorytm niezbędnych działań służących uruchamianiu procesów rewaloryzacyjnych miast, szereg wniosków wskazujących na konieczność podjęcia działań legislacyjnych określających zakres kompetencyjny i finansowy sektora publicznego i prywatnego.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: mieszkalnictwo; gospodarka mieszkaniowa; gospodarka komunalna; ekonomika miasta; polityka mieszkaniowa