Inwestycyjny aspekt ubezpieczenia na życie i dożycie - Dębicka, Joanna (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Analizowany jest finansowy aspekt ubezpieczenia na życie i dożycie z punktu widzenia przede wszystkim osoby ubezpieczonej i ubezpieczającej. Zaproponowany został współczynnik efektywności ubezpieczenia jako miara opłacalności ubezpieczenia. Zostały zbadane jego własności oraz policzona jego wartość przeciętna względem rozkładu przyszłego czasu trwania życia ubezpieczonego. Rozważone zostały dwa problemy decyzyjne dotyczące ubezpieczenia na życie i dożycie. Dla obu problemów zostały sformułowane i udowodnione odpowiednie twierdzenia, których wykorzystanie pozwala na podjęcie optymalnych decyzji. W oparciu o przepływy pieniężne został zbudowany model strumieni finansowych umożliwiający określenie opłacalności zawarcia umowy ubezpieczenia w formie grupowej i indywidualnej. Uwzględniona została podwójna natura losowa zjawiska: przyszły czas trwania życia ubezpieczonego i zmienna stopa procentowa (w tym przypadku modelowana przez proces stochastyczny). Całe zagadnienie rozpatrywane jest z punktu widzenia ubezpieczonego, ubezpieczającego jak i ubezpieczyciela.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s. 123
Keywords: ubezpieczenie na życie