Znaczenie rachunkowości w spełnianiu zasady realności ochrony ubezpieczeniowe - Bodzianny, Jolanta (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Celem pracy jest specyfikacja problemów związanych z realizacją zasady realności ochrony ubezpieczeniowej oraz wskazanie, jakie funkcje i zadania pełni rachunkowość jako źródło informacji niezbędnych dla ochrony bezpieczeństwa finansowego zakładu ubezpieczeń. Punktem wyjścia w rozdziale pierwszym było określenie realności ochrony ubezpieczeniowej. Na tym tle omówiono specyfikę rachunkowości ubezpieczeniowej. W drugim rozdziale dokonano identyfikacji lokat, rezerw techniczno-ubezpieczeniowych i wyniku finansowego. Dokonano analizy informacji pochodzących ze sprawozdawczości finansowej. W trzecim rozdziale zebrano i usystematyzowano ustawowe mierniki bezpieczeństwa finansowego. Podjęto próbę oceny systemu rachunkowości jako źródła informacji o realności ochrony ubezpieczeniowej.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: ochrona ubezpieczeniowa; rachunkowość ubezpieczeniowa; ubezpieczenia