Syntetyczne mierniki w ocenie kondycji finansowej przedsiębiorstwa - Kowalak, Robert (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999)
Celem pracy była próba znalezienia syntetycznego miernika do oceny polskich przedsiębiorstw i przedstawienie dotychczasowych doświadczeń związanych z jego stosowaniem w innych krajach. Do poszukiwania wykorzystano metodę dyskryminacyjną, dzielącą przedsiębiorstwa na te, które zbankrutowały i te, które posiadały dobrą kondycję finansową. Na jej bazie utworzona została liniowa funkcja dyskryminacyjna, będąca kombinacją czterech wskaźników finansowych. Praca zaznajamia również z problemami utworzenia modelu w warunkach polskich, zaletami i wadami stosowania syntetycznych mierników. Dobór przedsiębiorstw, dóbr mierników, ocena wpływu uwarunkowań zewnętrznych i wewnętrznych na kondycję finansową to czynniki, które oddziaływują na dokładność modelu. W pracy opisano także problem oceny spółek giełdowych przy wykorzystaniu współczynnika beta i jego związku z ich kondycją finansową. Praca składa się z 6 rozdziałów: 1. Przesłanki poszukiwania syntetycznego miernika kondycji finansowej przedsiębiorstw; 2. Determinanty kondycji finansowej przedsiębiorstwa; 3. Kryteria oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa; 4. Model dyskryminacyjny kondycji finansowej; 5. Ocena przedsiębiorstwa za pomocą mierników ryzyka rynkowego; 6. Problemy wykorzystania modeli syntetycznej oceny kondycji finansowej przedsiębiorstw.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: analiza dyskryminacyjna; finanse przedsiębiorstwa