Zarządzanie ryzykiem bankowym z wykorzystaniem systemu ekspertowego - Garczyński, Dariusz (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999)
W pracy przedstawiono problematykę ryzyka w działalności bankowej. Zawarto w niej podział ryzyka, omówiono dwa podstawowe rodzaje ryzyka bankowego - ryzyko utraty płynności finansowej oraz ryzyko kredytowe, zaproponowano nowe procedury zarządzania tymi rodzajami ryzyka oraz stworzono dwa prototypy systemów ekspertowych wspomagające proces zarządzania wymienionymi rodzajami ryzyka.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s. 152
Keywords: bankowość; ryzyko bankowe; system ekspercki; zarządzanie ryzykiem