Bank centralny w procesie przemian gospodarczych w Polsce - Śnihur, Janusz (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Rozprawa dotyczy wpływu banku centralnego (Narodowego Banku Polskiego) na gospodarkę w okresie przemian. Podstawowym celem pracy było przedstawienie roli Narodowego Banku Polskiego w okresie transformacji gospodarki polskiej na przestrzeni lat 1990-1996, jak również zasygnalizowania procesu dostosowawczego polskiego systemu bankowego, a głównie banku centralnego do standardów bankowości unijnej. Praca ma charakter analityczno-dydaktyczny o zabarwieniu historycznym, a przedstawione w pracy dane są analizowane na podstawie porównania danych statystycznych przedstawionych w pracy. Bank centralny, odpowiedzialny za realizację celów polityki finansowej państwa, analizuje przebieg procesów gospodarczych i czynnie, za pośrednictwem instrumentów polityki pieniężnej, wpływa na jej rozwój z myślą o podtrzymaniu rozwoju gospodarczego kraju, umacnianiu pieniądza krajowego i jego siły nabywczej, jak również ograniczania inflacji.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: bank centralny; polityka pieniężna; transformacja gospodarki; Unia Europejska