Zarządzanie zasobami ludzkimi w warunkach restrukturyzacji przedsiębiorstwa publicznego na przykładzie PKP - Konieczna, Barbara (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Rozprawa dotyczy zagadnień związanych z wprowadzeniem w przedsiębiorstwie PKP zasad nowoczesnego zarządzania zasobami ludzkimi w wyniku procesu jego restrukturyzacji. Jest także próbą analizy i oceny stosowanego dotychczas w tym przedsiębiorstwie sposobu zarządzania zasobami ludzkimi. Celem głównym rozprawy było uzyskanie odpowiedzi na pytanie, czy zmiany zachodzące w funkcji personalnej w wyniku procesu restrukturyzacji tak specyficznego przedsiębiorstwa publicznego, jakim są PKP, zmierzają do wprowadzenia zasad nowoczesnej teorii zarządzania zasobami ludzkimi (Human Resources Management), zgodnie z którą pracownicy stanowią jeden z najcenniejszych zasobów przedsiębiorstwa.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: kolej państwowa; restrukturyzacja górnictwa; transport publiczny; usługi publiczne; zarządzanie zasobami ludzkimi