Samorząd pracowniczy w przemianach systemowych w Polsce - Przesławska, Gabriela (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999)
Rozprawa dotyczy problematyki współzarządzania pracowniczego w powiązaniu z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa oraz uwarunkowaniami systemu gospodarczego. Głównym celem rozprawy było przedstawienie miejsca samorządności w historii reformowania polskiej gospodarki. Stąd znacząca część pracy dotyczy istoty pierwszych prób reform gospodarczych 1956-1958 oraz lat 80. Omówione jest również funkcjonowanie samorządu pracowniczego w realizowanej obecnie reformie związanej z transformacją systemu gospodarczego. W rozprawie dokonana jest także analiza porównawcza rozwiązań partycypacyjnych w Polsce na tle standardów obowiązujących w tym zakresie w Unii Europejskiej.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s. 201
Keywords: przedsiębiorstwo; restrukturyzacja górnictwa; samorząd pracowniczy; Unia Europejska