Rola doradztwa zewnętrznego w zarządzaniu przedsiębiorstwem - Czura, Małgorzata (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Rozprawa dotyczy problematyki doradztwa zewnętrznego dla przedsiębiorstw. Celem podstawowym rozprawy było przedstawienie roli i miejsca doradztwa zewnętrznego w zarządzaniu przedsiębiorstwem w Polsce w okresie ostatnich dziesięciu lat oraz próba przewidzenia jego dalszej ewolucji. Cele poznawcze rozprawy związane były z identyfikacją (w badanych przedsiębiorstwach): przedmiotu doradztwa, motywów zatrudniania konsultantów, ról spełnianych przez doradców, korzyści ze współpracy z doradcą, zapotrzebowania na doradztwo zewnętrzne. Cele praktyczne sprowadzały się do określenia perspektyw rozwoju doradztwa zewnętrznego w Polsce przez wskazanie czynników rozwoju oraz pożądanej roli doradcy zewnętrznego w przedsiębiorstwie, określenia warunków pomyślnej współpracy przedsiębiorstwa z doradcą zewnętrznym oraz przedstawienia postulatów w obszarze identyfikacji oraz oceny efektów doradztwa zewnętrznego.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: doradztwo; konsulting; zarządzanie przedsiębiorstwem