Environmental water quality management support system - El-Zoghbi, Nasreddin Bashir (System wspomagania zarządzania jakością środowiska wodnego, 1999)
Rozprawa dotyczy problematyki ochrony jakości wód przybrzeżnych Libii zanieczyszczanych zużytymi olejami smarnymi. Podstawowym celem rozprawy jest przedstawienie koncepcji systemu oceny i monitorowania stopnia zanieczyszczenia wód wybrzeża libijskiego. W proponowanym w pracy Systemie Analizy Czystości Środowiska wyodrębniono poza poziomem ostrzegania (pollution warning level) poziom zapobiegania (pollution prevention level), złożony z dwóch podsystemów: podsystemu oceny emitentów zużytego oleju oraz podsystem kontrolny cyrkulacji oleju czystego i zużytego. Istotnym elementem przedstawionego systemu kontroli jakości wód jest wspomaganie komputerowe.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: informatyka ekonomiczna; monitoring skażenia; skażenie wody; system informatyczny; wspomaganie komputerowe zarządzania; zarządzanie jakością