Ziele, Wege, Restriktionen zur Schaffung eines Schlanken Staates - Ziehm, Oliver (Cele, sposoby i ograniczenia realizacji idei "szczupłego państwa", 1999)
Praca prezentuje istotę oraz sposoby realizacji idei "szczupłego państwa", a więc ograniczenia jego funkcji ekonomicznych i socjalnych, przy jednoczesnym zmniejszeniu "luki efektywnościowej", tzn. rozbieżności między stale rosnącym wolumenem przyjmowanych przez państwo funkcji i zadań a poziomem ich realizacji. Autor ukazuje przyczyny istnienia państwa z punktu widzenia teorii ekonomii (m.in. ekonomii dobrobytu i teorii niedoskonałości rynku), a także jego celów w ujęciu różnych szkół we współczesnej ekonomii. Na przykładzie Niemiec ukazuje zakres faktycznie realizowanych przez państwo funkcji i powstającą w związku z tym "lukę efektywnościową". Dowodzi możliwości zastosowania nowoczesnych metod i sposobów zarządzania (np. budżetowanie i controlling, zarządzanie strategiczne, zarządzanie jakością) w zarządzaniu sferą publiczną. "Odchudzanie państwa" służy w szczególności prywatyzacji i tzw. Nowy Model Sterowania Publicznego. Dowodzi również, że istnieje możliwość wprowadzenia konkurencji w zarządzaniu publicznym. Pracę kończy analiza ograniczeń politycznych i prawnych procesu "odchudzania państwa".
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: makroekonomia; państwo; rynek