System preferencyjnego kredytowania ochrony środowiska w Polsce : ze szczególnym uwzględnieniem Banku Ochrony Środowiska SA - Zierkiewicz, Janusz (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999)
W pracy wykazano, na czym polega istota BOŚ SA jako "zielonego banku". Rozważono zasadność przekształcenia funduszy ekologicznych, zwłaszcza NFOŚiGW, w instytucje finansowe typu rewolucyjnego. Praca została napisana na pograniczu ekonomiki ochrony środowiska i bankowości, z przewagą aspektów tej pierwszej dziedziny. Została na niej także dokonana prezentacja ekonomicznych i ekologicznych uwarunkowań, które uzasadniają przeznaczenie środków publicznych na wspieranie działalności ochronnej, podejmowanej przez komercyjne podmioty gospodarcze.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: ekonomika ochrony środowiska; kredyt preferencyjny; ochrona środowiska