Ekonomiczne i techniczne aspekty informatyzacji usług bankowych - Myrcik, Dariusz (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998)
W rozprawie doktorskiej określono najważniejsze czynniki wpływające na proces informatyzacji usług bankowych oraz uzyskanych w ten sposób efektów ekonomicznych. W pracy przedstawiono krajowe systemy rozliczeń międzybankowych i międzyoddziałowych, zaprezentowano zmodernizowane rodzaje usług bankowych oraz zaprezentowano nowe usługi, które mogą przyczynić się do przyspieszenia i ułatwiania procesu rozliczeń finansowych, a tym samym do obniżenia kosztów funkcjonowania banku. Wprowadzenie nowych usług daje polskim bankom szansę szybszej i lepszej obsługi większej liczby klientów, a jednocześnie osiągnięcia większych zysków.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: karta płatnicza; system bankowy informatyczny; usługa bankowa