Analiza inwestycji organizacji międzynarodowych w Afryce Subsaharyjskiej w okresie 1980-1995 - Niyikiza Omanwa, Clemence (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998)
Podstawowe tezy pracy, to analiza form pomocy bezzwrotnej i kredytów udzielanych Afryce subsaharyjskiej przez międzynarodowe instytucje finansowe na przebudowę infrastruktury gospodarczej, stabilizację i pomoc doraźną. Zaproponowane zostały miary oceny poziomu życia ludności jako podstawy ocen organizacji pomocnych. Głównym problemem hamującym rozwój gospodarczy jest poziom zadłużenia. Próby rozwiązania zostały zaprezentowane i ocenione. Jednym z dyskusyjnych rozwiązań jest pomoc na zasadach komercyjnych. Praca jest prezentacją opinii obywatelki kraju afrykańskiego.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: finansowanie inwestycji; inwestycje międzynarodowe; pomoc międzynarodowa