Bezrobocie wśród absolwentów jako podstawa zmian w kształceniu zawodowym - Katarzyna Sipurzyńska-Rudnicka (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998)
Przedmiotem pracy są powiązania pomiędzy kształceniem zawodowym a bezrobociem absolwentów szkół ponadpodstawowych. Wśród przyczyn generujących bezrobocie absolwentów w Polsce w latach 90. kluczowe znaczenie ma niedostosowanie edukacji zawodowej do potrzeb społeczno-gospodarczych. W realiach gospodarki rynkowej istniejący w kraju system kształcenia zawodowego okazał się niezdolny do zagwarantowania młodzieży bezpiecznego przejścia z systemu szkolnego na rynek pracy. W pracy zarysowano też kierunki koniecznych zmian modernizacyjnych w tym systemie oraz ustosunkowano się do proponowanej reformy gospodarczej.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: bezrobocie absolwentów; edukacja zawodowa; potrzeby rynku prac; przygotowanie zawodowe młodzieży; reforma systemu edukacji; rynek pracy; system kształcenia zawodowego