Miejsce publicznego doradztwa rolniczego Polski w Systemie Wiedzy i Innowacji Rolniczych Unii Europejskiej - Walenia, Alina (The place of public agricultural consultancy in Poland within the EU Agricultural Knowledge and Innovation System, 2021)
System Wiedzy i Innowacji Rolniczych Unii Europejskiej (AKIS) można zdefiniować jako sieć instytutów badawczych, ośrodków doradztwa, szkół rolniczych i pozostałych organizacji pozarządowych zaangażowanych w pomoc rolnikom w podnoszeniu innowacyjności ich gospodarstw i rozwiązywaniu nowych problemów gospodarczych. W państwach członkowskich UE można zauważyć wiele podobieństw w spójności AKIS. W większości krajów sektor publiczny (na poziomach krajowym, regionalnym i lokalnym) był reprezentowany w AKIS jako dostawca informacji, wsparcia finansowego, a także usług doradczych. W artykule przedstawiono cechy krajowych AKIS w wybranych państwach członkowskich UE (Belgia, Francja, Irlandia, Niemcy, Portugalia). Głównym celem artykułu była ocena publicznego doradztwa rolniczego oferowanego przez wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego w Polsce w kontekście zasad funkcjonowania systemu AKIS w poszczególnych państwach członkowskich UE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 3, s. 97-111
Keywords: doradztwo rolnicze; system wiedzy; innowacje; Unia Europejska; agricultural consultancy; agricultural knowledge and Innovation System; European Union