Wpływ systemu sprawozdawczości finansowej na efektywną stopę opodatkowania polskich spółek - Luty, Piotr (Influence of the financial reporting system on the effective tax rate of Polish companies, 2021)
Celem artykułu jest sprawdzenie wpływu stosowania regulacji rachunkowości: Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej (MSSF) lub ustawy o rachunkowości (UoR) na ujawnianą efektywną stopę opodatkowania podatkiem dochodowym (ETR). Autor uważa, że niezależnie od systemu raportowania finansowego (MSSF lub UoR) ETR powinien kształtować się na podobnym poziomie w spółkach z tej samej branży, co wynika z faktu, że metodyka ustalania kwoty podatku dochodowego w wyniku finansowym w omawianych systemach rachunkowości jest taka sama. Podmiotem badania są polskie duże spółki. W badaniu wykorzystano analizę porównawczą wybranych statystyk opisowych, analizę równości median (test U Manna-Whitneya, test kolejności par Wilcoxona, test T-Studenta). Wyniki wskazują, że w różnych sektorach są różne wartości median ETR w spółkach stosujących MSSF lub UoR. Zastosowane testy wykazały najczęściej brak podstaw do odrzucenia hipotezy o równości median.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 3, s. 83-96
Keywords: wdrożenie MSSF; podatek dochodowy; efektywna stopa opodatkowania; IFRS adoption; income tax; effective tax rate