Informacja sprawozdawcza mikrojednostek w aspekcie marginalizacji zasady ostrożności - Kaczmarczyk, Angelika (Micro-unit reporting in the aspect of marginalization of prudence concept principle, 2021)
Celem artykułu jest próba oceny wpływu stopniowej marginalizacji zasady ostrożności na jakość informacji sprawozdawczej mikropodmiotów gospodarczych. Przyjęto takie metody badawcze, jak analiza literatury z badanego zakresu i dedukcja. Zasada ostrożności stanowiła kiedyś jedną z podstawowych cech jakościowych określających wiarygodność informacji sprawozdawczej. Z czasem jej znaczenie zmalało, co miało wpływ na wprowadzane regulacje prawne. Szczególnie w sprawozdawczości mikro- i małych jednostek można zaobserwować wręcz rezygnację ze stosowania tej zasady. Pojawia się pytanie: czy ograniczenie stosowania zasady ostrożności nie wpłynie na jakość informacji sprawozdawczej generowanej przez mikrojednostki? Przydatność określają jednak odbiorcy tej informacji, a krąg użytkowników sprawozdań mikro- i małych jednostek różni się od użytkowników sprawozdawczości dużych firm i korporacji. Można zaryzykować stwierdzenie, iż wprowadzane uproszczenia nie wpływają negatywnie na jakość informacji sprawozdawczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 3, s. 47-56
Keywords: jednostki mikro; zasada ostrożności; informacja sprawozdawcza; micro units; prudence concept; reporting information