Użyteczność informacyjna jako czynnik modyfikacji systemów informatycznych zarządzania - Al-Dobai, Saeed Abdullah M. (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998)
Praca przedstawia problematykę systemów informatycznych tworzonych w technologii bazy danych (BD). Praca składa się z dwóch wyróżnionych części, pierwsza część przedstawia charakterystykę systemów informatycznych zarządzania tworzonych w technologii BD wraz z prezentacją istoty i właściwości oraz metod przetwarzania baz danych. W drugiej części pracy przedstawiono ogólne pojęcie użyteczności informacyjnej w kontekście teorii podejmowanie decyzji oraz określono użyteczność informacyjną pól BD. Zaproponowano metody oraz sposoby wyznaczania użyteczności informacyjnej pól BD.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: analiza danych; baza danych; system informatyczny; zarządzanie