Wpływ spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i przetworzonej żywności na rozwój grzybicy ogólnoustrojowej oraz stan wiedzy ankietowanych na ten temat - Pietras, Katarzyna; Lesiów, Tomasz (Effect of consuming excessive amounts of simple sugars and processed foods on the development of systemic mycosis and knowledge of respondents on this subject, 2019)
Grzybica ogólnoustrojowa może doprowadzić do wielu chorób autoimmunologicznych oraz nowotworów. Celem pracy było ukazanie szkodliwego działania cukru i przetworzonej żywności na organizm człowieka oraz ocena wiedzy na temat grzybicy ogólnoustrojowej wśród osób w różnym przedziale wiekowym. Spośród 110 ankietowanych aż 70 osób (66,4%) nie wiedziało, czym jest grzybica ogólnoustrojowa. Respondenci nie zdawali sobie sprawy, jak objawia się choroba (60%) i jakie czynniki mogą sprzyjać jej rozwojowi (53,6%). Świadomość żywieniowa związana z tą jednostką chorobową również była niewielka. Ankietowani nie wiedzieli, jak należy diagnozować i leczyć kandydozę, a także jak uniemożliwić nawrót choroby. Postawienie właściwej diagnozy w przypadku grzybicy ogólnoustrojowej jest utrudnione ze względu na zróżnicowane objawy. Istotne znaczenie ma walka z tą chorobą przez konsekwentne stosowanie diety. Przede wszystkim należy wykluczyć lub ograniczyć do minimum cukier oraz produkty, które są wysoko przetworzone
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 3 (34), s. 56-71
Keywords: grzybica ogólnoustrojowa; cukier; przetworzona żywność; dieta; systemic mycosis; sugar; processed food; diet