The Influence of Drying on Qualitative and Quantitative Chemical Composition of Selected Medicinal and Aromatic Plants - Łyczko Jacek (Wpływ suszenia na jakościowy i ilościowy skład chemiczny wybranych roślin farmakopealnych i przyprawowych, 2021)
Badania prowadzone w ramach rozprawy doktorskiej dotyczyły wpływu różnych metod suszenia (suszenie konwekcyjne, suszenie mikrofalowo-próżniowe i suszenie kombinowane składające się ze wstępnego podsuszania konwekcyjnego oraz końcowego dosuszania mikrofalowo-próżniowego) na jakość i użyteczność roślin farmakopealnych i przyprawowych (RFP).
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: rośliny farmakopealne i przyprawowe; olejki eteryczne; suszenie; jakość sensoryczna; HS-SPME