Kształtowanie plonowania i cech jakości odmian ziemniaka jadalnego i skrobiowego pod wpływem nawożenia - Cieciura-Olczyk Małgorzata (Shaping the yield and quality characteristics of edible and starch potatoes under the influence of fertilization, 2021)
Celem pracy było wykazanie wpływu nawożenia organicznego międzyplonami rzepaku i gorczycy białej, naturalnego obornikiem i pomiotem kurzym oraz mineralnego azotem w pełnej dawce 127 N kg·ha-1 i dawce azotu zredukowanej do 42 N kg·ha-1 w połączeniu z 25 g·ha-1 preparatu Rhizosum N na przebieg wegetacji, plon i jego jakość u dwu odmian ziemniaka jadalnej Tajfun i skrobiowej Kuras.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: ziemniak; nawożenie; międzyplon; obornik; pomiot kurzy; azot; Rhizosum N; plon; jakość bulw