Systemy informatyczne rachunkowości w teorii i prawa bilansowego - Herok, Janusz (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2001)
W pracy przedstawiono wymogi dotyczące stosowania w rachunkowości systemów informatycznych. Zaprezentowano rozwój tych systemów z podziałem na systemy informatyczne na poziomie ewidencyjnym, ewidencyjno-decyzyjnym, decyzyjnym i doradczym z zastosowaniem różnych technologii komputerowych. Porównano polskie i zagraniczne systemy informatyczne rachunkowości. Zwrócono uwagę na kryteria wyboru systemu informatycznego dla potrzeb rachunkowości. Przedstawiono rynek systemów informatycznych w Polsce wraz z modelem takiego systemu informatycznego.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2001, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: prawo bilansowe; systemy informatyczne; rachunkowość; informatyka ekonomiczna