Sposoby wyboru linii podwojonych haploidów rzepaku ozimego, jako restorerów do odmian mieszańcowych opartych na systemie męskiej sterylności MSL - Mikulski Tomasz (Options for selecting a line of doubled haploids of winter oilseed rape as restorers to hybrid varieties based on the MSL male sterility system, 2021)
W pracy porównano dwie metody wyboru linii podwojonych haploidów (DH), jako restorerów do hodowli mieszańców rzepaku ozimego opartej na systemie męskiej sterylności MSL-Lembke. Spośród 165 linii DH, wybrano 8 linii na podstawie wysokiego plonu nasion, a kolejne 8 linii na podstawie wartości indeksu selekcyjnego, gdzie największą rolę odegrały doświadczenie i subiektywna ocena fenotypowa hodowcy.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: hodowla; rzepak ozimy; GCA; efekt heterozji