Zbiorowiska grzybów zasiedlające wybrane gatunki roślin inwazyjnych na terenach zurbanizowanych - Patejuk Katarzyna (Fungal communities inhabiting selected invasive plants in urbanized areas, 2021)
Celem badań było określenie składu gatunkowego mykobioty zasiedlającej inwazyjne gatunki roślin: Acer negundo, Padus serotina i Spiraea tomentosa oraz określenie stopnia patogeniczności wybranych gatunków grzybów wyosobnionych z porażonych tkanek.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: inwazje biologiczne; grzyby patogeniczne; hipoteza ucieczka od wroga; rośliny ozdobne; rośliny inwazyjne