Kierunki urbanistycznych przekształceń, komunalnych zasobów mieszkaniowych w śródmieściach małych miast na przykładzie województwa dolnośląskiego - Stettner, Milena (Politechnika Wrocławska, 2021)
Przedmiotem opracowania jest analiza komunalnej zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej w śródmieściach małych miast do 10.000 mieszkańców województwa dolnośląskiego i próba zdefiniowania rekomendacji dla władz miast w zakresie prowadzenia polityki gospodarowania komunalnym zasobem mieszkaniowym. Na podstawie analiz statystycznych, sondażu społecznego, inwentaryzacji urbanistycznej, analizy dokumentów gospodarowania komunalnym zasobem gminy i dobrych praktyk zagranicznych autorka ocenia stan zabudowy komunalnej w małych miastach i formułuje rekomendacje w zakresie prowadzenia optymalnej polityki gospodarowania zasobem gminy.
Keywords: polityka mieszkaniowa; małe miasta; sondaż społeczny; warunki i jakość życia; standard zabudowy komunalnej; rekomendacje dla władz małych miast