Taksonomia i ekologia roztoczy z rodziny Trombiculidae (Actinotrichida: Parasitengona) związanych z nietoperzami (Mammalia: Chiroptera) w Polsce - Zajkowska Paula (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2020)
Celem rozprawy jest ustalenie składu gatunkowego Trombiculidae związanych z nietoperzami w Polsce oraz poznanie biologii i ekologii tych roztoczy, ze szczególnym uwzględnieniem mechanizmów kształtujących interakcje z żywicielami.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: Trombiculidae; larwy; morfologia; analizy molekularne