Ocena wpływu pandemii koronawirusa na branżę turystyczną w Polsce - Stojczew, Karolina (Assessment of impact of the coronavirus pandemic on the tourism industry in Poland)
Branża turystyczna stanowi jedną z głównych gałęzi polskiej gospodarki mających duży udział w wytwarzaniu wartości dodanej brutto i utrzymywaniu miejsc pracy. Pandemia SARS-CoV-2 negatywnie oddziałuje na branżę turystyczną, obciążając ją coraz nowszymi obostrzeniami dotyczącymi m.in. zamykania obiektów hotelowych. Finalna wielkość poniesionych strat będzie zależna od scenariusza rozprzestrzeniania się wirusa w Polsce, a także od skuteczności podjętych działań zaradczych. Celem opracowania jest przeprowadzenie ewaluacji zmian zachodzących za sprawą wpływu pandemii koronawirusa na branżę turystyczną. Przedmiotem przeprowadzonego badania są przedsiębiorstwa funkcjonujące w sektorze turystycznym według PKD. Zakres czasowy natomiast został zdeterminowany okresem trwania pandemii. Na podstawie dostępnych danych statystycznych przeprowadzono krytyczną analizę danych źródłowych przedmiotu badania, przeanalizowano wielkość strat na podstawie analizy bazy noclegowej oraz poziomu zadłużenia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 1, s. 157-172