Analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. Badania wstępne - Żbikowska, Anna; Mendryk, Agata; Onacik-Gür, Sylwia; Marciniak-Łukasiak, Katarzyna; Szymańska, Iwona (Analysis of consumers opinions on the safety of food packaging. Preliminary research, 2019)
Opakowanie do żywności ma istotny wpływ na bezpieczeństwo zapakowanego środka spożywczego i konsumenta. Celem pracy była analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. W ankiecie wzięło udział 204 respondentów. Większość z nich nie była przekonana o całkowitym bezpieczeństwie opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W ich opinii najlepszym materiałem opakowaniowym było szkło, jednakże rodzaj opakowania rzadko wpływał na wybór produktu spożywczego. Można przypuszczać, że wygoda użytkowania, funkcjonalność i atrakcyjność opakowania wciąż mają dla konsumentów większe znaczenie niż bezpieczeństwo i ekologia. Wszyscy respondenci dostrzegali ważną rolę opakowania w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności. Ponad połowa badanych wskazała stosowanie substancji niedozwolonych do kontaktu z żywnością w procesie produkcji materiałów opakowaniowych jako zagrożenie występujące najczęściej. Może to świadczyć o braku wiedzy respondentów o obowiązujących w Polsce i UE rozwiązaniach zapewniających konsumentom bezpieczeństwo
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 1 (32), s. 58-69
Keywords: badania ankietowe; bezpieczeństwo opakowań; bezpieczeństwo żywności; survey research; safety of packaging; food safety