Wykorzystanie testu chi-kwadrat w badaniach preferencji żywieniowych konsumentów - Słowińska, Magdalena (Use of the chi-square test in consumer preferences studies, 2019)
W badaniach postaw i preferencji konsumentów do pomiaru cech o charakterze jakościowym stosowane są skale nominalne i porządkowe. Najczęściej wykorzystywanym testem do sprawdzenia, czy między analizowanymi zmiennymi nominalnymi zachodzi zależność, jest opracowany w 1900 r. przez Karla Pearsona test niezależności x2. Służy on weryfikacji hipotezy zerowej (H0), że dwie badane zmienne są niezależne. Celem pracy jest przybliżenie czytelnikowi w sposób przejrzysty i praktyczny zasad stosowania testu niezależności x2. Na przykładach wybranych danych pochodzących z badania ankietowego, przeprowadzonego w okresie luty-kwiecień 2020 r. na grupie 210 turystów korzystających z usług gastronomicznych we Wrocławiu, zaprezentowano wykorzystanie testu x2 do badania współzależności zmiennych nominalnych. Przykłady zastosowania testu niezależności x2 przedstawiono w ujęciu zarówno uproszczonym, wykorzystując dostępną w programie Microsoft Excel 2010 funkcję chi.test, jak i w ujęciu pełnej procedury obliczeniowej
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 1 (32), s. 24-38
Keywords: test X2; zmienne nominalne; prcedura obliczeniowa; badanie ankietowe; żywienie; X2 test; nominal variables; calculation procedure; surveys; nutrition