Częstotliwość i preferencje spożycia przez mieszkańców województwa dolnośląskiego w wieku 19-50 lat mrożonych deserów jako funkcjonalnej żywności probiotycznej - Goluch, Zuzanna; Mielcarek, Kamila (Frequency and preferences of the consumption by the inhabitants of Lower Silesia aged 19-50 of frozen desserts as functional probiotics, 2019)
Celem artykułu była ocena częstotliwości i preferencji spożycia mrożonych deserów (lodów i sorbetów) przez osoby dorosłe oraz ocena ich wiedzy na temat tych produktów probiotycznych. Badaniem objęto 52 osoby (w wieku 19-50 lat) pośrednią metodą ankietową CAWI (Computer-Assisted Web Interview). Stwierdzono, że respondenci preferują naturalną żywność probiotyczną, mają podstawową wiedzę dotyczącą probiotyków, lubią spożywać lody, co czynią najczęściej kilka razy w tygodniu w porze letniej, preferują smaki lodów czekoladowy i śmietankowy oraz malinowy sorbetów. Respondenci nie słyszeli o lodach probiotycznych, ale chętnie by je spróbowali i włączyli do diety. Zasadne jest promowanie wśród społeczeństwa lodów probiotycznych o cennych walorach prozdrowotnych mające na celu uzupełnienia i urozmaicenia diety
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 1 (32), s. 9-23
Keywords: lody spożywcze; sorbety lodowe; lody probiotyczne; probiotyki; preferencje smakowe; ice-cream; sorbets; probiotic ice cream; probiotics; taste preferences