Ocena przydatności podocyturii jako wczesnego markera uszkodzenia nerek w zespole kardionefrologicznym u psów - Szczepankiewicz, Barbara (Evaluation of the usefulness of podocyturia as an early marker of kidney injury in cardiorenal syndrome in dogs, 2020)
Celem badań było potwierdzenie diagnostycznej wartość podocytów (tj. komórek budujących blaszkę wewnętrzną torebki kłębuszka nerkowego - zwanego też ciałkiem nerkowym) w rozpoznaniu przedklinicznego stadium niewydolności nerek w przebiegu zwyrodnienia zastawki mitralnej u psów (tj. wczesnej fazy zespołu kardionefrologicznego u psów).
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: zespół kardionefrologiczny; choroba zwyrodnieniowa zastawki mitralnej; niewydolność nerek; pies