Organizacyjno-zarządcze skutki przejęć polskich firm produkcyjnych przez inwestorów zagranicznych - Wierzbic, Arkadiusz Marian (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Praca składa się z trzech głównych części. Część pierwsza poświęcona jest zjawisku napływu kapitału zagranicznego do Polski. Przedstawiony jest proces prywatyzacji i charakterystyka inwestycji zagranicznych w ujęciu statystycznym. W części drugiej zawarte zostały informacje dotyczące wiedzy nt. procesów fuzji i przejęć, ze szczególnym uwzględnieniem integracji przedsiębiorstw. W części trzeciej zaprezentowane są wyniki badań przeprowadzonych wśród polskiej kadry kierowniczej firm przejętych przez kapitał zagraniczny.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: prywatyzacja; zarządzanie międzykulturowe; przejęcie przedsiębiorstwa; fuzja przedsiebiorstwa; inwestycje zagraniczne; zarządzanie przedsiębiorstwem