Unternehmenswertorientierte fuhrungs- und controllingsysteme in internationalen industrieunternehmen - Singrin, Karl-Heinz ([Zorientowane na wartość przedsiębiorstwa systemy zarządzania i controllingu w ponadnarodowych przedsiębiorstwach przemysłowych], 2000)
Kierowanie wartością przedsiębiorstwa stało się kolejnym wyznacznikiem celu jaki jest stawiany strategicznemu kierownictwu. Nie ma jeszcze wykształconej teorii - metodologii pomiaru tej wartości. W literaturze ukazało się kilka koncepcji, które wymagają weryfikacji w praktyce. Praktyka ich stosowania nie jest jeszcze powrzechna, choć wzbudzają one słuszne zainteresowanie. Doświadczenia w stosowaniu koncepcji zarządzania zorientowanego na wartość przedsiębiorstwa nie są ogólnie dostępne ani rozpowszechnione. Określenie stanu aktualnej dyskusji nad rozwojem przedmiotowej metodologii stało się celem rozprawy. Zainteresowania autora koncentrują się na wykorzystaniu zbilansowanej karty osiągnięć, jako narzędzia integrującego założenia strategii przedsiebiorstwa z jej konkretyzacją zapisywaną w planach operacyjnych. Zdaniem autora czteropłaszczyznowa koncepcja klasycznej zbilansowanej karty osiągnięć powinna być uzupełniona i płaszczyznę piątą - zarządzanie.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: wartość przedsiębiorstwa; zarządzanie strategiczne; kontroling; zarządzanie wartością; zarządzanie przedsiębiorstwem