Statystyczna analiza czasu trwania bezrobocia i optymalnego wyboru oferty pracy - Mazurek, Edyta (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Rozkład bezrobotnych według czasu poszukiwania zatrudnienia jest jedną z ważniejszych charakterystyk umożliwiających ocenę sytuacji na rynku pracy. Do tej pory brak jest wszechstronnej analizy długości okresu pozostawania bez pracy, problemów związanych z tym okresem oraz procesem znajdowania zatrudnienia. Głównym celem pracy jest ocena przydatności metod analizy historii zdarzeń: modeli nieparametrycznych, częściowo parametrycznych oraz parametrycznych do badania bezrobocia oraz zaproponowanie reguł optymalnego wyboru oferty pracy. Przydatność metod proponowanych do wykorzystania w analizie czasu poszukiwania zatrudnienia została zweryfikowana na przykładzie analizy rzeczywistych danych dotyczących czasu pozostawania bez pracy przez osoby zarejestrowane jako bezrobotne i zamieszkujące powiat wrocławski.
Rozprawa Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s. 180
Keywords: bezrobocie; szukanie pracy; analiza statystyczna; metody statystyczne; modele statystyczne