Makroekonomiczne procesy restrukturyzacji gospodarki na przykładzie wybranych państw - Bizimungu, Alexis (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Przeprowadzono pracę analityczno-studialną nad restrukturyzacją w krajach wysoko rozwiniętych (USA, państwa UE i Japonia), krajów w okresie transformacji na przykładzie państw Europy środkowo-wschodniej (Polska, Węgry, Czechy) oraz w krajach Ameryki Łacińskiej (Meksyk, Chile), Afryki (Burundi, Ghana) i Azji (Tajlandia i Indonezja) zaliczanych do państw rozwijających się. Założony cel pracy to: 1) poszerzenia horyzontów myślowych na temat "makroekonomiczne procesy restrukturyzacji gospodarki"; 2) zaproponowanie w miarę pełnego, systematycznego i uporządkowanego zestawu wiadomości, jak należy przygotować, sformułować i przeprowadzić procesy restrukturyzacji; 3) dokonanie krytycznej analizy doświadczeń krajów, które przeprowadziły programy naprawcze lub reformy, celem sformułowania wniosków, które pozwolą uniknąć błędów i lepiej przygotować procesy restrukturyzacji.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: restrukturyzacja; modele makroekonomiczne; transformacja systemowa; kraje Europy Środkowej i Wschodniej; kraje rozwijające się