Nadużycia finansowe w obszarze polityki spójności a ochrona interesów budżetowych Unii Europejskiej - Walenia, Alina (Fraud in the area of cohesion policy versus protection of the budgetary interests of the European Union, 2020)
Celem artykułu jest ocena zakresu oraz metod wykrywania nadużyć finansowych w procesie wykorzystania środków z budżetu UE przeznaczonych na politykę spójności w Polsce. W artykule przedstawione zostały uwarunkowania organizacyjno-prawne dotyczące zarządzania środkami unijnymi, wdrażane w państwach członkowskich UE, mające na celu ograniczanie występujących nieprawidłowości w ich wykorzystaniu. Nadużycia finansowe wywierają szkodliwy wpływ na przychody i wydatki budżetu ogólnego UE, mogą skutkować wykorzystaniem tych środków na inne nieuzasadnione cele, a przez to ograniczać skuteczność działań UE w ustalonych obszarach. Kolejne perspektywy wdrażania środków unijnych wskazują, iż nawet najlepiej opracowane procedury kontroli nie wyeliminują ryzyka występowania nadużyć finansowych. Opierając się na danych empirycznych, zidentyfikowano skalę i przyczyny występujących nieprawidłowości w wykorzystaniu środków UE z przeznaczeniem na politykę spójności w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 11, s. 133-147